Fürjek, virágok, zöldségek

Madárkás kert

Madárkás kert

Mángold

2016. augusztus 17. - Madárkás kert

A mángold picit olyan, mint a csoki. Van rózsaszín, sárga, fehér, pöttyös, pici, nagy, hosszú, rövid, keskeny és széles.

img_3527.JPG

Az íze nem egészen csoki, inkább zöld. A levelét főzeléknek, tölteléknek lehet használni.

img_3528.JPG

A nyelét, mint a spárgát lehet elkészíteni: párolni, megfőzni, vagy zöldséglevesbe rakni.

img_3530.JPG

Sok benne az  A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitamin, ezenkívül ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.

(Rodler Imre Kalória- és tápanyagtáblázat Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2008)

img_3532.JPG

 

Eddig főleg ebben a formában ettük a mángoldot:

 

img_3525.JPG

A recept egy horvát receptet dolgoz fel, ami nem meglepő, mivel a Földközi-tenger környékén már az i. e. V-IV. században ismerték. Én picit változtattam rajta.

Recept:

 

Tészta

500 g liszt

4 ek olívaolaj

3 dl víz (langyos)

1 tk só

Töltelék

20-30 dkg mángold

2 db lila hagyma (kockázva) 

1 csokorpetrezselyem

20 dkg feta sajt vagy juh sajt

2 ek olivaolaj

1 tk só

bors

Tetejére

0.5 dl olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

A bejegyzés trackback címe:

https://madarkaskert.blog.hu/api/trackback/id/tr5910423102

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása